lördag 25 april 2009

Teater Tamauer



Bara ett stenkast ifrån Göteborgs knytpunkt (Järntorget) hittar du den mysiga Hagateatern/Teater Tamauer/Teater Kurage... Blir du förvirrad? Det blev vi också till en början, men frukta inte. Vi är här för att reda ut den tillfälliga förvirring du just nu drabbats av. Pengar är som vi alla vet ångestframkallande, sorgebringande, skapare av klasskillnader och girighet samt... alldeles, alldeles underbart. För att spara in på dessa dyrbara slantar har Teater Tamauer och Teater Kurage kommit på den geniala idén att dela på lokalen på Södra Allégata, Hagateatern. För att tala i klarspråk: de är två vitt skilda teatrar som huserar under samma tak.

Vi ville inte ta ifrån er hela glädjen att själva utforska de världar en ny teater kan erbjuda och har därför endast fokuserat på Teater Tamauer. Teater Kurage är alltså lämnat åt er och ni är givetvis mer än välkomna att posta era upplevelser och åsikter om teatern här, förutsatt att ni varit där...

Teater Tamauer består av en ensemble av fem fasta skådisar och har funnits sedan året då vi grävde guld i USA (1994). Hit går du om du är en ungdom som tyngs av djupare frågeställningar än huruvida du skall använda puder eller foundation (vilket gäller oss alla i dessa metrosexuella tider). Här behandlas nämligen de existentiella frågorna, eller som Tamauers producent Karolina Lindblad uttryckte sig: "människan i det stora och lilla."

Pjäserna är främst nyskrivna och ibland omarbetningar av gamla. Självklart finns det inslag av politik, men det är inte det som är den konstnärliga ambitionen och det finns inga tydliga politiska spår.

Tamauer gjorde sig kända när de 2008 satte upp ”Hem kära hem”, vilken fick mycket fina recensioner. Målet är att sätta upp minst en barn – och en vuxenpjäs om året. Nu undrar ni kanske vad vi i ålderns ingenmansland skall ta oss till, men har ni bytt ut O'boyen till Bailey's och Kamratposten till Dagens Industri är ni nog redo för vuxenpjäserna (givetvis måste du inte vara alkoholiserad ekonom för att uppskatta Tamauers pjäser).

Själva var vi och såg Hottentotter, vilken definitivt gav oss nya inblickar i vårt dunkla undermedvetna. Den kröp in under skinnet och väckte många tankar som påverkade oss, trots vår ringa ålder. Den tog upp ämnen som våldtäkt, mord och kärlek, allt sammanvävt av en stark känsla av ensamhet. Om ni missat Hottentotter, misströsta inte, redan i februari kommer nästa vuxenpjäs skriven av en dansk dramatiker.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar