lördag 25 april 2009

Masthuggsteatern

Ett stenkast från Järntorgets patetiska konkurrent Masthuggstorget ligger Masthuggsteatern. När vi kommer in i foaljén möttes vi ev en härlig Hasse (Hans Brorson) som är fastanställd skådespelare på teatern. Vi sätter oss ner över en kaffe och påbörjar en hänsynslös utfrågning (?). Hasse har jobbat på Masthuggsteatern sedan 99, men själva teatern har funnits sedan urminnes tider. Han berättade om hur de pjäser som sätts upp där ofta innehåller fysisk teater och han talade om "kroppens poesi". Hm, det låter mycket fint. Vi vill se mer av kroppens poesi! Lägg upp en film på Facebook-gruppen där du uttrycker din kroppsliga poesi och du kan vinna en biljett till valfri teaterföreställning! Saknas inspirationen rekommenderar vi ett besök till Masthuggsteatern. Här är det inte bara synintryck som erbjuds, musik i föreställningarna är vanligt förekommande och oftast egenkomponerad.

För några år sedan fick teatern möjlighet att åka till Mexico och Argentina för att spela upp sin pjäs ”Vinden Viskar” på en teaterfestival. En tolk översatte det viktigaste från svenska till spanska samtidigt som de spelade. 

Två veckor efter intervjun var vi på föreställning på Mashuggsteaterns labb, vilken är deras mer experimentella scen. När vi kom in i den lilla mysiga foaljén upptäckte vi alkohol. Masthuggsteatern har en liten bar för dig som vill hamna i rätt stämning inför förställningen. Du kan beställa öl eller varför inte ett glas rött för att matcha din nya kulturella identitet. Föreställningen som vi såg hette ”En föreställning om ingenting” och var ENASTÅENDE. Den var så bra att vi inte kan ge den rättvisa genom att beskriva den. Men vi kan ge dig en hint, den var fruktansvärt rolig. Vi har räknat på det, och denna en och en halv timmas skratt resulterade i att våra liv förlängdes med minst tjugo år. Synd att ni missade den.


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar